gezondheidscentrum ondiep

Wat is COPD?

COPD is een blijvende (chronische) longziekte. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd. Daardoor werken de longen steeds minder goed. U krijgt vaak last van hoesten, benauwdheid en slijm in de luchtwegen. Met de jaren wordt het moeilijker om genoeg lucht te krijgen. Een stukje wandelen kost dan steeds meer moeite.

COPD komt door een blijvende ontsteking van de luchtwegen. Rook of prikkelende stoffen in de ingeademde lucht veroorzaken die ontsteking. Wanneer u jarenlang rookt of schadelijke stoffen inademt op uw werk, raken uw luchtwegen steeds meer beschadigd. De schade is onherstelbaar.

Als patiënt met COPD wordt u binnen het gezondheidscentrum door een team begeleid. De huisarts stelt de diagnose COPD en verwijst u door naar de praktijkverpleegkundige. Zij laat u blazen om de longfunctie (spirometrie) te bepalen. Ook vraagt zij of u beperkingen heeft door uw longklachten. De praktijkverpleegkundige geeft uitleg over de ziekte, over het gebruik van eventuele medicatie en geeft leefstijladviezen.

Leefstijladviezen zijn adviezen voor een gezonde manier van leven:

  • Stoppen met roken
  • Voldoende bewegen
  • Gezonde voeding, gezond gewicht

Met u wordt besproken wat u wilt bereiken, hoe u dit gaat aanpakken en welke ondersteuning u nodig heeft. Belangrijk is dat u zo min mogelijk klachten en beperkingen van de COPD heeft.

Uzelf vervult een sleutelrol bij de een gezonde manier van leven. In onze wijk zijn diverse mogelijkheden om te sporten of te bewegen. U kunt ondersteuning krijgen om gezond te leven bij:

  • de fysiotherapeut voor het verbeteren van uw conditie en het sterker maken van de ademhalingsspieren.
  • de diëtist voor uw gewicht
  • de apotheek over het gebruik en inhaleren van eventuele medicatie
  • de praktijkverpleegkundige voor het stoppen met roken
  • de praktijkondersteuner GGZ voor hulp bij sociale of emotionele problemen door COPD.

De praktijkverpleegkundige zal u op verzoek doorverwijzen naar een van de leden van het team.
Voor de controle kunt u gebruik maken van het COPD spreekuur. Voor de ene patiënt is één controle per jaar voldoende, andere patiënten zijn gebaat bij meerdere controles per jaar. Ook wordt u jaarlijks uitgenodigd voor de griepvaccinatie.

Binnen het zorgprogramma COPD werken de huisarts, praktijkondersteuner, fysiotherapeute, diëtist, en apotheek samen. Voor meer informatie over het zorgprogramma COPD kunt u natuurlijk contact opnemen met de praktijkverpleegkundige in het gezondheidscentrum. Voor vragen over medicatie kunt u contact opnemen met de apotheek.

Websites met informatie over COPD: www.longfonds.nl, www.thuisarts.nl, www.apotheek.nl/Thema’s/Astma en COPD.